Kaavoitus on suuressa määrin palautteen vastaanottamista. Joskus muistutuksia saattaa tulla satoja. Työstä voi tulla raskasta, jos tätä kaikkea palautetta ei osaa katsoa objektiivisin silmin, antautua keskusteluun ja luoda lopulta parempia suunnitelmia. Myös muut sidosryhmät ja asiakkaat voivat antaa palautetta. Pohdin ylipäätään elämässäni saamaani palautetta. Kaikessa palautteessa on ollut totuuden siemen. Aina palaute on ollut arvokasta ymmärrykseni ja oppimiseni kannalta.
Sain pitkäaikaiselta kollegaltani palautetta siitä, että kirjoitukseni ovat vaikeaselkoisia ja jäsentymättömiä. Tämä sai pohtimaan palautteen saamisen merkitystä ja sen vastaanottokykyä. Nostin sen jopa yhdeksi yrityksen tavoitteista. Kriittisen palautteen vastaanottaminen on oman kokemukseni mukaan ihmismielelle haastavaa, koska omassa kuplassa lilluttelu saattaa luoda illuusiota omasta erinomaisuudesta. Tuo kupla taitaa kuitenkin olla oman oppimisen ja kehittymisen pahimpia esteitä. Siksi on tärkeää ryhtyä panostamaan palautteen saamiseen ja sen vastaanottamiseen ihmisenä ja organisaationa. Osa tätä prosessia ovat nämä blogi-kirjoitukset, joilla tuon joitain työhön liittyviä ajatuksiani näkyväksi ja vapaasti kommentoitavaksi. Samalla opettelen jäsentelemään ja ilmaisemaan asioita jämäkämmin. Lisäksi PlanDisain ottaa vuonna 2023 käyttöön palautejärjestelmän, jonka avulla asiakkaat ja sidosryhmät voivat kommentoida yrityksen laatimia projekteja sekä toimintaa.
0 Kommentit
Kaavoituksella linjataan ja päätetään merkittäviä yhteiskunnallisia asioita pitkälle tulevaisuuteen. Lain hyvä pyrkimys on ollut avoimuus, vuorovaikutteisuus ja kaavan vaikutusten arvioiminen riittäviin selvityksiin perustuen. Tämän seurauksena kaava-asiakirjat selvityksineen usein paisuvat suhteessa niiden ymmärrettävyyteen kohtuuttomiksi eikä asiakirjoista löydy selvästi kaavan kiteytettyjä perusteluja ja vaikutuksia. Kaavasta päättää lopulta kaupunkien ja kuntien valtuustot ja usein tulee mieleen, onko päättäjille annettu riittävän selkeää, ymmärrettävää ja kiteytettyä kuvaa kaavan sisällöstä ja sen vaikutuksista.
Kaavoitusta ohjaavassa lainsäädännössä painotetaan vahvasti vuorovaikutuksen ja hyvän ympäristön merkitystä. Kaavojen loppukäyttäjiä ovat ihmiset tai heidän muodostamansa organisaatiot. Kaavojen mukanaan tuomat asiat on tärkeää näin ollen esittää ymmärrettävästi, jotta eri osapuolet voivat tarvittaessa osallistua eri tavoin sisällöistä käytävään keskusteluun jo kaavaprosessin aikana. Em. asioihin panostaminen lisää kaavojen oikeudenmukaisuutta sekä luottamusta yhteiskuntaan kannustaen osallistumaan kaavaprosesseihin. Tämän myötä vahvistuu kokemus siitä, että kaavaa laaditaan yhteisvoimin ja kaavojen laatimisprosessi muodostuu mielekkääksi ja merkitykselliseksi. PlanDisain tavoittelee toiminnassaan edellä mainittujen asioiden toteutumista. |
KirjoittajaMarkus Hytönen on toiminut päätoimisena kaavoittajana vuodesta 2004 lähtien. Tavoitteena on luoda työstä mielekästä ja merkityksellistä. Samalla oppia näkemään mikä on enemmän ja vähemmän tärkeää. |